Du gjorde det sgu`- Tilde, du er blevet 14 år i dag. Et kæmpe, kæmpe tillykke til dig, søde pige.

Ja, det var ikke det som stod i kortene, da du som 2-årig blev rygundersøgt og havde 9 forkalkninger. En kæmpe sorg for mig, som havde glædet mig til mit første kuld hvalpe, men endnu mere et stor angst for at miste dig. En dyrlæge/opdrætter fra Midtjylland gjorde meget ud af at fortælle mig, at jeg ikke skulle forvente at du blev ret gammel. Faktisk mente hun at der var 75% risiko for at du tidligt ville gå ned med en diskusprolaps, hvilke slog benene helt væk under mig. Jeg var bange og græd ved tanken om du ikke skulle være min følgesvend, og det var nogle forfærdelige år; men så tog vi to, Tilde – os en snak om fremtiden og besluttede os for, at sådan skulle det ikke gå. Du skulle leve fuldt uden hensyn til, hvad uvidende mennesker mente om dine muligheder.

Og du fik mange muligheder. Du blev udstillingschampion, gravchampion, 1 pr. på 20 timers spor, den fineste mentalbeskrivelse for racen, en 7 plads til DM i Rally O, Tysk VDH veteran champion og Tysk DTK veteran champion. Og alt muligt midt imellem.

Du blev den bedste tante for alle vores 6 kuld hvalpe i huset. Du har elsket at lege, putte og opdrage dem alle sammen og du er særligt vellidt af de to banditter vi stadig har her.

Du fik de bedste oplevelser med Mikkel på udstillinger i ind og udland – jeres samvær er helt specielt – tætte bånd som I har knyttet sammen i årene der er gået.

Og i dag bliver du så 14 år – det er helt vildt. Jeg er så stolt af dig og det ved jeg også Tove og Jan er – de dejlige folk som opdrættede dig med stor kærlighed.

Alligevel skriver jeg alt dette med mange tårer, for jeg kan ikke holde ud at tænke på, hvor meget skidt de folk som varslede dit korte liv har gjort med det rygprogram. Hvad er det der får mennesker til at hævde sig selv på andres bekostning, at tro at de er så kloge, selvom al dokumentation er så mangelfuldt og ikke kan tages alvorligt af specialister som ved noget om emnet, og hvad det for nogle mennesker, der selv avler på syge gen, fordi de er så selvcentreret og kun tror deres eget duer – de er så dobbelt moralske.

Tilde, du er endnu et stort bevis på at forkalkningerne ikke er afgørende for, om gravhundene bliver syge. Og du er ikke alene, Tilde – mange hunde med forkalkninger lever et fantastisk og langt liv uden problemer. Der er tre ting som jeg mener har været afgørende for at du har trives og stadig trives så godt og det er:

Et godt foder, masser af motion og så har du aldrig været overvægtig. Det har gjort det godt for dig, Tilde.

Kæmpe, kæmpe tillykke, Tilde – 14 år – jeg føler mig så heldig og meget taknemmelig.